Groot rendement

Altijd als ik een Caesarsalade maak, vertelt mijn vriend hetzelfde verhaal (hij heeft niet erg veel verstand van eten  – laat staan van koken – dus als ‘ie mij er iets over kan vertellen, herhaalt hij dat graag): “Wist je dat op Caesarsalade het meeste rendement wordt behaald? De ingrediënten zijn spotgoedkoop, en in elke tent is het het duurste lunchgerecht.” Vandaar dat je ‘m overal op de wereld tegenkomt. Geen gerecht zo universeel als de Caesarsalade. Tijdens onze reis twee jaar geleden kwamen we ‘m werkelijk in alle uithoeken van de wereld tegen, van Fiji tot Xi’an, van Ko Tao tot Sydney (ok, niet per se allemaal uithoeken maar toch).

Goedkoop dus, vooral als je nog wat restjes sla, brood, Parmezaanse kaas en wat eieren in huis hebt zoals ik vaak. Hier is een variant met kip zonder eieren, voor twee personen: verwarm de oven voor op 200 graden. Sla tussen plastic folie met de onderkant van een pan een kipfilet plat. Bestrooi ‘m met wat zout en peper en vet ‘m in met een beetje olijfolie. Laat een grillpan flink heet worden en bak de kipfilet in circa 10 minuten gaar. Snijd drie boterhammen in blokjes, bestrooi ze met wat zeezout en 1 eetlepel olijfolie en bak ze op een bakplaat 10 minuten in de oven. Maak de dressing van een handvol geraspte Parmezaanse kaas, sap van een halve citroen, vijf eetlepels olijfolie, een halve teen knoflook (geraspt), drie heel fijngesneden ansjovisfilets (je kan ze ook in de vijzel fijnstampen) en peper en zout. Neem voor de sla een stevig soort: spinazie, little gem of Romaanse sla. Was de sla, trek de kipfilet in stukjes uit elkaar en mix sla en kip met de dressing. Gooi de zelfgemaakte croutons erop en bestrooi nog met wat Parmezaanse kaas.

Als ik de volgende keer een andere variant maak van de Caesarsalade vertel ik dat andere verhaal over deze wereldse salade: hoe ‘ie is ontstaan. Is ook interessant namelijk.

1 Comment

  1. Michiel schreef:

    interessant een keer een financiële insteek op een blog over koken. Je bespaart dus twee keer door hem zelf te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: