Ode aan de Amstel

Ik heb verdriet. Mijn favoriete lunchtent is niet meer. Lunch was niet zomaar lunch bij Aan de Amstel. Lunch bij aan de Amstel was een feest. De kokkin stopte al haar liefde in verse groenten en kruiden, peulvruchten, granen en goeie kaas. En dat mochten wij allemaal proeven.

Nu is de zaak dicht. Of – hou ik mezelf maar voor – verkeert ‘ie in een identiteitscrisis. Want van ‘lunchtent’ werd het ‘catering en besloten feestjes’. De filosofie en keuken blijven gelukkig wel bewaard. Maar besloten feesten en catering… voor optie 1 heb ik voorlopig geen geld en ik sta zelf te graag in de keuken om gebruik te maken van optie 2. Ik troost me met de gedachte dat ik, wanneer ik straks veel geld verdien met het schrijven van kookboeken, bij Aan de Amstel mijn eigen besloten feestjes ga houden. En ondertussen probeer ik gewoon zelf in de keuken Aan de Amstel-achtige dingetjes te kokkerellen. Zoals witvis met een lauwwarme salade.

Bij dit recept staan geen hoeveelheden. Dat vergt iets van je inlevingsvermogen, maar heb vertrouwen in jezelf! Kook wat peultjes circa 5 minuten. Bak een handvol cherrytomaatjes op heet vuur tot ze knappen (en pas op want dit spettert). Snijd wat (ontpitte) zwarte olijven in ringetjes. Maak wat krieltjes schoon en snijd de grote door tweeën. Kook ze voor 10 minuten in water met een beetje zout. Laat ze vervolgens iets afkoelen. Hak een handjevol walnoten fijn. Maak een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel grove mosterd en peper en zout. Snijd van een paar takjes munt de blaadjes heel klein en voeg die in bij de dressing. Peper en zout een witvis zoals pangasus of tilapia en bak deze een paar minuten in de koekenpan.

Dan maak je het bord op, als volgt: eerst de aardappelen, dan de peultjes, vervolgens de vis (die mag uit elkaar gevallen zijn) en garneer met de walnoten, tomaatjes en olijven. Gooi na elke laag een beetje dressing over de salade.

Volg vooral je fantasie in deze salade, kook je koelkast leeg. Gebruik in plaats van peultjes groene asperges of sperzieboontjes, bij gebrek aan munt neem je bieslook en als je vegetariër bent neem je een lekkere kaas in plaats van de vis. En bij gebrek aan een leuke lunchtent volstaat je eigen keukentafel ook best.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: