Op kruidkoekgebied

Vraag me niet waarom, maar afgelopen week zat ik ineens op de wikipediapagina van Marieke van Ginneken. Je weet wel – of misschien beter van niet –, ze was in 1827 kandidaat bij Idols en haar zusje was rond dezelfde periode een soapster. De biografie van Marieke bestaat uit onder andere twee toptienhits en een baan in de gevangenis. De wikipagina bevat ook een passage die begint met de zin ‘Op Sinterklaasgebied speelde Marieke in twee voorstellingen’. Dat ‘Op Sinterklaasgebied’ intrigeerde me. Blijkbaar horen de bezigheden rondom de feestdagen tegenwoordig ook op je CV te staan. Zou op de wikipagina van Maarten van Rossem staan dat hij ooit zwarte piet speelde in de bovenbouw? En op die van Toine van Peperstraten dat ‘ie als Paashaas eieren verstopte in de kleedkamers van het eerste elftal van Veenendaal?

Goed, voordat je denkt dat ik mijn tijd vul met het checken van wikipagina’s van uitgerangeerde  BN’ers haast ik mij te zeggen dat ik ook nog wel eens wat lekkers eet of kook. Op Sinterklaasgebied bijvoorbeeld, maak ik wel eens foto’s van pepernoten die ik eet tijdens het schrijven. Of bak ik wel eens kruidkoek. Beetje vroeg nog, maar wel heul lekker: verwarm de oven voor op 160 graden. Meng 250 gram bloem met 200 gram bruine basterdsuiker, 1 theelepel bakpoeder, 6 theelepels koek-en speculaaskruiden en een snufje zout. Smelt 100 gram boter met 1,5 deciliter melk en meng dit door de rest. Als je alle klontjes uit de massa hebt geklopt doe je het geheel over in een ingevet cakeblik. Bak circa 75 minuten in de oven. Check dan even of de koek gaar is door met een dun met of satéprikker in de koek te prikken. Blijft er nog iets aan hangen, zet ‘m dan nog een kwartiertje terug in de oven. Als je de koek een dagje laat staan, smaakt ‘ie het best.

1 Comment

  1. Margriet schreef:

    Ik heb vandaag deze kruidkoek weer gemaakt. Heerlijk!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: