Herfsterig

De herfst dwingt me wat gedachten te wijden aan pompoenrecepten. Want kijk maar naar buiten en je denkt: pompoenentijd. Hoewel je tegenwoordig ook met Pasen pompoensoep kan maken, maar daar doe ik natuurlijk niet aan. Jullie ook niet hè?

Wat zijn ze populair, die pompoenen. Want ze zijn zo mooi van kleur en zo leuk als decoratie op de eettafel of bij je voordeur of als grote soeppan. Maar laten we wel wezen: een pompoen schillen is spelen met je leven. Die harde schil in combinatie met een scherp mes… Laat je moeder het niet zien. Oplossing: gebruik flespompoenen (ook wel butternutpompoenen genoemd) want die hoef je niet te schillen.

Een ander nadeel dan dat wel standhoudt: je moet altijd flink je best doen om een pompoen een beetje op smaak te brengen. Wat dat betreft zijn ze smakelozer dan aardappels. In mijn pompoensoep gooi ik altijd veel kerriepoeder, en voor de pasteitjes verbruik ik de halve inhoud van de peperbus.

Maar vooruit, ze zijn zo leuk herfsterig dus hier een recept voor een vegavoorafje, pompoentaartje met geitenkaas en rode portsaus (4 personen): verwarm de oven voor op 200 graden. Was een flespompoen, hak ‘m in stukken en verwijder de pitten. Hak nu in kleinere stukjes (circa 2 bij 2 cm), leg ze in een ovenschaal en schep ze om met een eetlepel gehakte rozemarijn, olijfolie en zout en peper. Schuif de schaal voor 40 minuten de oven in. Als het goed is, kun je dan alles fijnprakken (ook de schil). Zo niet, zet ze nog wat langer in de oven. Snijd een halve rode ui in hele dunne ringen, ontdoe een Spaans pepertje van de zaadjes en snijd ook deze klein. Meng de fijngeprakte pompoen met de ui en het pepertje en breng op smaak met zout en peper. Voor dit taartje gebruik ik altijd filodeeg, maar als je dat niet kent kun je beter bladerdeeg gebruiken. Gerechten met filodeeg vergen wat oefening namelijk (droogt snel uit, scheurt en is niet elastisch). Ontdooi op een met bakpapier bekleedde bakplaat 4 plakjes bladerdeeg, rol ze iets uit met een deegroller en halveer ze diagonaal. Dan: leg op elk plakje bladerdeeg een hoopje pompoenprut en bestrooi met flink wat geitenkaas en strooi er wat fijngehakte verse koriander overheen. Vouw het pakketje dicht en druk goed aan. Zet dan in de oven (nog steeds op 200 graden) voor 20 minuten. De rode portsaus maak je door 350 milliliter rode port tot een derde in te koken (dit duurt wel 20 minuten) en er vervolgens 100 milliliter slagroom doorheen te roeren. Laat opnieuw zachtjes inkoken tot een dikke(re) saus ontstaat. Serveer het taartje met de saus eromheen. Goddish.

1 Comment

  1. Henny schreef:

    Klinkt lekker Jan. Ga ik proberen. Ik gebruik altijd Tom yam pasta in de pompoensoep bijv. Schil de poempoenen nooit, maakt niet uit welk model. Met die bouillon blokjes of pasta is het lekker pittig en goed gekruid. (Vraag maar aan je ouders)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: