Kerstrestjes

Je rosbief ligt in de marinade, de zelfgemaakte boerenjongens staat al sinds oktober in de kelderkast en eigenlijk hoef je enkel nog maar de verse dingen in huis te halen. Je hebt het dit jaar ongetwijfeld allemaal heel degelijk aangepakt, de voorbereidingen voor het kerstdiner. Wat kan ik daar nog voor nuttigs aan toevoegen?

Komt ie: wat lunch jij met de kerst? Haa! Daar heb je niet van terug toch? Misschien representeren mijn ervaringen niet helemaal hoe het er in jouw huishouden aan toe gaat, maar ik herinner me wel wat kerstdagen waarop ik een kerstdiner-met-alles-erop-en-eraan kookte maar we als lunch een gebakken ei met ketchup of restjes taaie kalkoen (eveneens met ketchup) aten. En da’s toch jammer. Daarom zeg ik: met restjes is niks mis (sterker: met oog op de kerstgedachte zie ik liever geen eten in de vuilnisbak verdwijnen), het gaat erom hoe je ze gebruikt. Daarom bij deze wat opties voor de kerstlunch. Alles wat je nodig hebt is een stokbrood en wat restjes.

Van een halve knolselderij / 2 pastinaken / aardappelen maak je een soepje: fruit een ui en een teen knoflook, schil de knolselderij, snijd ‘m in blokjes en fruit ook deze even mee. Liter bouillon erbij, 20 minuten laten pruttelen, pureren, scheutje slagroom toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. Eet met stokbrood.

Van restjes rucola, avocado, pijnboompitten, een sinaasappel, Italiaanse ham en geitenkaas / Parmezaanse kaas maak je een salade met een honingmosterddressing (3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel azijn, 1 theelepel mosterd, 0,5 theelepel honing, zout en peper). Eet met stokbrood.

Van een restje gerookte vis maak je een smeerseltje: snijd de vis klein en meng met een paar eetlepels crème fraiche, peper, zout, en een theelepel mierikswortel of peterselie / bieslook / dille. Eet met stokbrood.

Dan de sandwich met kalkoen / rosbief / eendenborst: snijd deze in plakjes of reepjes. Grill wat sneetjes (stok)brood in de oven of grillpan. Beleg deze met de mosterdsaus van gisteren of maak zelf een sausje van 2 eetlepels mayo en een theelepel mosterd. Dan wat sla erover, het vlees en tenslotte een restje cranberriesaus / sinaasappelpartjes / uiencompote / kersenjam.

En als je dán nog stokbrood over hebt, duik je nog even de keuken in voor de wentelteefjes: mix 1 ei met een scheutje melk, een eetlepel suiker en wat kaneel. Haal de sneetjes oude stokbrood kort door het beslag en bak in een hete koekenpan rondom bruin.

Geen zorgen: volgend jaar beginnen we weer met een schone lei en een lege koelkast. Goede kerst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: