Gezellig kaasfonduen

Heb je ’t gezien? Schattig hè… Anders: afgelopen zondag zag de rest van Nederland boerin Annemarie een zelfgemaakt spelletje doen waarin ze haar logees voor lastige dilemma’s stelde. Zoals: trouwen of samenwonen? Die was nog makkelijk. Maar dan: kroket of frikadel? Ga er maar aan staan. En deze dan: gourmetten of steengrillen? Een onmenselijke keuze als je ’t mij vraagt.

Genoeg geboerzoektvrouwd, laten we het over eten hebben. Persoonlijk heb ik een broertje dood aan gezellig-met-z’n-allen-rondom-een-gloeiend-hete-pot-of-plaat-een-half-uur-wachten-op-een-miezerig-stukje-vlees (terwijl je eigenlijk al vol zat van stokbro0d met kruidenboter). In ons huis wordt dus noch gesteengrild, noch gegourmet. Dat hebben wij schriftelijk en officieel vast laten leggen. Nou ja, bij wijze van dan. Wat we wél doen om toch soms de gezelligheid aan tafel te brengen, is kaasfonduen. Kaasfonduen is erg 1989 en dus helemaal goed. En bovendien hartstikke lekker, zeker de Italiaanse variant die ik je hierbij geef. Voor 2 à 3 eters: snijd 1 ui en 1 rode paprika heel klein. Bak ze 4 minuten in olijfolie in een grote (soep)pan. Voeg een blik gepelde tomaten (400 milliliter), 150 milliliter droge witte wijn, wat gedroogde oregano en peper en zout toe. Laat alles zo’n 20 minuten pruttelen. Voeg dan 200 gram geraspte Gruyère en 200 gram geraspte Emmentaler toe. Roer goed door. Als het geheel niet bindt, kun je wat maïzena gebruiken (check op de verpakking even hoe je die gebruikt). Eet met stokbrood (zonder kruidenboter) en een salade. Houd de pan aan tafel warm op een warmhouddinges met waxinelichtjes eronder. En anders zet je de pan halverwege nog even op het vuur om te voorkomen dat de kaas afkoelt en te veel klontert. Enjoy!

6 Comments

 1. Jet Sebus schreef:

  Ziet er lekker uit, Janneke, ga ik een keer proberen!
  Dank je wel van Jet.

 2. Dank Debbie, voor de aanvulling! Een sidekick noemen ze dat toch?

 3. debbie schreef:

  warmhouddinges= rechaud

 4. Hee Henny, die Chinese fondue heb ik ook een keer op, in een een of andere onbekende miljoenenstad in China (weet niet meer welke). Heeeeeeel heet was ie, proefde 3 weken later nog de pepers! Groetjes!

 5. Henny schreef:

  hear hear Janneke, maar ik ben het niet helemaal met je eens, want Chinees fondue-en is erg lekker en ook heel gezond. Zonder stokbrood en kruidenboter. Bedankt weer, ga dit zeker proberen. Helaas niet hier, omdat kaas hier erg moeilijk te krijgen is en daardoor vrij duur. gr.

 6. -JC- schreef:

  Klinkt als een heerlijke variant, mijn dochter en ik vinden het gezellig als we bij elkaar zijn om het te doen. Je kopfoto met kikkererwten ziet er trouwens ook smakelijk uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: