Carnavalsmaal

Ik vierde eens carnaval op Fiji. Dat wil zeggen: in Nederland was het carnaval maar op de tropische eilanden in de Pacifische Oceaan houden ze zich niet bezig met De Deurzakkers en Prins Carnaval.

Fiji is een heel fijn plekje voor als je carnaval een keer wil ontvluchten. We logeerden daar in een miniresort. Dat kan bijna niet anders, tenzij je Britney Spears heet en een heel eiland kunt afhuren. Het verblijf in het miniresort was inclusief entertainment en hoewel ik daar normaal jeuk van krijg, was het zo kneuterig dat het eigenlijk best heel leuk was. En met het nationale drankje kava achter de kiezen was alles leuk. De eerste avond deden we een krabrace, met echte krabben die we even daarvoor op het strand hadden gevangen. De volgende dag werden we getrakteerd op Fijiaanse liederen, waartoe ook Sweet Caroline bleek te behoren. En toen kwam de bonte avond. De bedoeling was dat iedereen een voordrachtje deed met een duidelijke link met het land waar je vandaan kwam. Helemaal leuk was het als er een interactief element in zat. Dus deden we die avond een Australische yel en zongen een Iers liedje. En toen waren wij, mijn vriend en ik. De enige twee Nederlanders in het gezelschap. Mijn vriend, die iets meer kava op had dan ik kwam al snel op het lumineuze idee om een polonaise te doen. Lekker interactief en het was tenslotte carnaval. Het werd de beste act van de avond.

De rest van de week was heerlijk. We snorkelden, verbrandden onze schouders zelfs op dagen dat ’t hartstikke bewolkt was en namen dankbaar de complimenten voor onze act in ontvangst. Alleen het eten was minder. Het bevoorradingsschip legde maar eens per week aan dus de maaltijden bestonden vooral uit diepvrieshamburgers. Maar eigenlijk was dat ook wel weer heel erg Des Carnavals, lekker vet en ongezond.

Van alle burgers die ik maak, is de zalmburger favoriet. En vanwege de vitamines ook erg geschikt voor de carnavalsdagen. Voor vier grote burgers: kook 180 gram geschilde kruimige aardappel gaar in zout water. Giet af en prak fijn. Was de schil van een citroen goed en rasp de schil. Snijd 150 gram gerookte zalm en 300 gram zalmfilet in fijne blokjes. Meng de aardappel met de citroenschil, zalm, een eidooier, peper (geen zout want de gerookte zalm is al best zout) en 3 eetlepels fijngesneden verse dille. Vorm er twee burgers van. Laat twee eetlepels olijfolie in een koekenpan goed heet worden en bak de burgers aan beide zijden drie minuten. Voorzichtig met omkeren want de burger valt snel uit elkaar. Serveer de burgers op een broodje met plakjes tomaat, wat rucola en zelfgemaakte guacamole: pureer een eetrijpe avocado met een eetlepel citroensap, een eetlepel mayonaise, zout en wat (cayenne)peper. Vergeet de knoflook voor deze keer want je de polonaise nog dansen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: