Alle Recepten in Excel

Het is weer even geleden. Sorry. Ik heb een project en daar ben ik even heel druk mee. Al mijn recepten moeten namelijk in Excel (dat computerprogramma met al die vakjes, mam). Gesorteerd per gang (voor elk tabblad één) en verder per ingrediënt, vis / vlees / vega en tenslotte in welk kookboek of volgekladderd blocnote ik het kan vinden. Zo staat bijvoorbeeld de ‘salade met groene asperges, gepocheerd ei en kappertjes’ in het tabblad ‘voorgerechten’ en vind je in het tabblad in kolom 2 de verrassende ingrediënten ‘groene asperges’, ‘ei’ en ‘kappertjes’, in kolom 3 ‘vega’ en tenslotte in kolom 4 ‘groen A4, linker houten receptenbak’.

Monnikenwerk, vooral als je ruim drie boekenplanken met kookboeken hebt en nog acht andere houten receptenbakken, maar het geeft mij het ultieme opgeruimd gevoel. En rustgevend, mits je onderburen niet vijftien keer achtereenvolgens op vol volume Sweet Dreams draaien.

Het leuke is dat je weer eens recepten tegenkomt waarvan je was vergeten dat je ze had. Zoals verse doperwten met ansjovis (lunch / verse doperwten, ansjovis, Parmezaanse kaas / vis / kookboek grijze kaft). Voor 4 personen: ontdoe circa 1,5 kilo verse ongedopte doperwten (‘peulen’) van de schil. Oké, oké, diepvries kan ook maar in dat geval zou ik voor tuinbonen gaan. Kook ze in water met wat zout. De kooktijd is afhankelijk van de grootte: de kleintjes 5 minuten, de grote 10 minuten. Proef vooral halverwege of ze goed zijn, laat ze niet te zacht worden. Snijd 8 ansjovisfilets klein en meng ze met het sap van 1 citroen, 2 geperste knoflookteentjes, 6 eetlepels olijfolie en wat peper en (weinig) zout. Schaaf 70 gram Parmezaanse kaas. Giet de erwten af, spoel ze af met koud water. Meng de erwten met de dressing en bestrooi voor het serveren met de kaas. Eet met geroosterd brood.

Volgende keer deel twee van Alle Recepten in Excel. De Musical.

4 Comments

 1. Hi Ivo,

  Excuus voor mijn late reactie – nieuwe website, en verzoekjes zoals de jouwe gaan blijkbaar nog lans me heen. Maar eh, nee, ben bang dat dat niet kan, of althans; ik zou niet weten hoe. Gewoon zoeken dus…

  Grt! Janneke

 2. Ivo schreef:

  Hoi is het ook mogelijk om de excel bestanden te kunnen downloaden of door mailen met al die gave recepten?

 3. Dag Greet,

  Heeft u het recept kunnen vinden? Het staat onder de titel ‘neusje van de zalm’. Uw kleindochters willen vast wel even helpen! Groet!

 4. Greet van Bers Oosterhout schreef:

  Janneke
  Ik wil vandaag de zalm met linzen eten ,dat had ik vorige week met Jannie gegeten .Het was verrukkelijk!!!
  Dus nu naar het recept ,maar kan het niet vinden,ik weet wel een beetje ,dus ik probeer het wel.
  Groetjes,,Greet v B

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: