Chocolate Nigella

Het enige kookprogramma op de Britse televisie dat op meer mannelijke dan vrouwelijke kijkers kan rekenen, is dat van Nigella Lawson. Niet vanwege haar kookkunsten hoor. Nee, het zijn vooral die nachtelijke uitstapjes naar de koelkast in zijden slaaptenue waarmee Nigella de mannen fascineert. Ze draait al jaren mee in de karavaan der Britse tv-koks, en eerlijk: ze weet mij al jaren niet te boeien. ‘Ze likt vooral heel veel aan haar vingers’, zo hoorde ik laatst iemand bij Radio Mangiare zeggen. Zelf zou ik daar nog aan toe willen voegen dat ze elke aflevering een andere chocoladetaart bakt. Sowieso gooit Nigella bijna overal chocolade of een pot Nutella doorheen.

Maar nu genoeg gezeurd. Laten we het nog even hebben over, ach kom, hoe noem je dat ook alweer… oja: koken! Chocoladetaart uiteraard. Deze zijn 1-persoons, en als je het goed doet nog warm en dik vloeibaar van binnen. Voor 4 tot 5 taartjes: verwarm de oven voor op 180 graden. Klop met de mixer 2 eieren, 2 eidooiers en 45 gram suiker circa 5 minuten. Smelt au-bain-marie (dus in een pan die boven een pan met kokend water hangt, maar deze niet raakt!) 115 gram pure chocolade. Spatel de choco door het eimengsel. Zeef 45 gram bloem en spatel ook die . Probeer het mengsel wel luchtig te houden. Vet vijf theekopjes in met boter en laat er wat bloem doorheen gaan zodat de het hele kopje bedekt is met bloem. Verdeel het chocomengsel . Nu komt de bottleneck: de tijd. Ik plaats de taartjes 13 minuten in de (elektrische) oven. Maar aangezien de ene oven de andere niet is, zeg ik: doe net als Nigella en bak elke dag zo’n chocotaartje, net zolang totdat je de perfecte formule hebt gevonden. Het taartje moet van binnen nog zacht en dik vloeibaar zijn, maar mag niet uit elkaar vallen als je ‘m uit de kopjes haalt. Misschien moeten ze bij jou maar 10,5 minuut in de oven, of juist wat langer. Meteen opeten trouwens. Hoef je tenminste ’s-nachts je bed niet uit voor een tripje naar de koelkast.

2 Comments

  1. Tja Henny, een betrouwbare oven is wel een soort van voorwaarde voor dit taartje. En die Nigella, nou ja: ikbenookgewooneenbeetjejaloersophaar. Oef, dat is er uit ;-).

  2. Henny schreef:

    Die precieze tijd gaat me nekken Jan. Mijn oven blijft altijd een trial and error typje. Hangt erg van de gasdruk af 😉 Ik heb van haar trouwens ” how to be a domestic goddess” Staan wel heel lekkere dingen in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: