Citroenen als sinaasappels

Bij citroenen denk ik altijd aan het ontbloot bovenlijf van mijn docent Nederlands. En nou geen smerige associaties, nee, dat zit zo: bij de eerste examenstunt die ik meemaakte hadden de schoolverlaters een hypnotiseur ingehuurd. Een uiterst originele stunt, want de circa zeven examenstunts die ik daarna meemaakte bestonden steevast uit een lekkend zwembad, bier en een slechte geluidsinstallatie waaruit hardrock klonk. Maar dat wist ik toen nog niet.

We waren dertien, we zaten op de eerste rij en de hypnotiseur bracht voor onze neus een twintigtal vrijwilligers naar een andere werkelijkheid. En die bedwelmde zielen dansten op commando alsof hun leven ervan af hing, huilden onbeschaamd als kleine kinderen en stelden zich voor dat ze in hun nakie voor publiek stonden. Onze docent Nederlands deed desgevraagd zijn trui en hemd uit en ging lekker in een plasje glasscherven liggen rollebollen. Tenslotte zoog hij en plein publique nog een citroen uit alsof het een zoete Spaanse sinaasappel betrof. Enigszins beduusd door de paar borstharen van de leraar dronken we achter in de kantine een paar glaasjes ranja na.

Mijn docent Nederlands was voor mij nooit meer dezelfde. Zo ook de citroen, die ik tot dusver kende als schijfjes in de cola – let wel: we praten over begin jaren ’90. Verder: veel te zuur. Maar blijkbaar kan een citroen smaken als een sinaasappel. Weliswaar onder hypnose, maar toch.

Het recept voor een simpele citroentaart, ideaal als dessert: verwarm de (elektrische) oven voor op 180 graden. Neem een ronde taartvorm met een dwarsdoorsnede van 26 of 28 cm en vet ‘m in met boter. Laat 6 plakjes bladerdeeg ontdooien. Lekkerder is om een deeg van bloem, boter en suiker te maken, maar als jij en je medetaarteters het niet zo nauw nemen met taartbodems, maak je gewoon bladerdeegbodem. Leg de plakjes op elkaar en rol ze uit m.b.v. een deegroller tot een dunne plak die past in je bakvorm. Bekleed de vorm met het deeg, prik er gaatjes in (in het deeg dus hè). Leg er vervolgens wat bakpapier op en een steunvulling zoals droge bonen. Schuif 20 minuten in de oven en verwijder de bonen en het bakpapier. Zet de temperatuur van de oven terug naar 160 graden. Rol intussen 4 citroenen even met harde hand over het aanrecht, zo komen de sappen goed los. Pers de citroenen uit en meng ze met 300 ml crème fraîche, 350 gram suiker en 8 eieren. Giet het mengsel over de taartbodem en zet nog 35 tot 40 minuten in de oven. De vulling is mogelijk nog een beetje vloeibaar in het midden. Dit hardt vanzelf bij het afkoelen. Als de vulling nog te vloeibaar is naar je zin, zet je de taart nog even in de oven. Schaaf met een grove rasp wat van een koude pure chocoladereep en strooi over de taart.

4 Comments

  1. Tnx San! Die examenstunt, ik ben er overheen. Inmiddels. Maar het was een zware kluif ;-). Was weer geslaagd he, de BBQ!

  2. Sandra schreef:

    Leuke inleiding… Heb ik jammergenoeg (of misschien gelukkig!!) niet meegemaakt. Recept klinkt ook weer erg goed! Ga ik zeker een keer proberen!!! xxx

  3. Henny, je bent er altijd als eerste bij! Kook ze!!

  4. Henny schreef:

    ga’k over 2 weken direct proberen. Klinkt lekker fris. Heb je artikeltjes gelezen in de 2 bladen. Trotse ouders kwamen langs. Gezellig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: