The return of the ham & meloen

Ze zeggen dat het binnenkort kerst is. Om het zekere voor het onzekere te nemen bereid ik je maar vast voor.

Voor de gangbare adviezen van het soort ‘voeg een extra eidooier toe als de bearnaisesaus schift’ en ‘kies een aantal gangen die je al vooraf kan bereiden’ verwijs ik je naar de culinaire blaadjes. Zelf heb ik in ieder geval één prangende tip: Ga! Niet! Gourmetten! Of steengrillen! Of fonduen! Of iets anders waarbij je 23 minuten op een miezerig stukje vis / vlees / ananas zit te wachten dat dan nog steeds niet gaar is of uit het niets aangebrand is. En als het allemaal wel goed gaat kun je een holle kies vullen met dat stukje bieflap. Het is dus altijd zaak veel stokbrood en kruidenboter in huis te hebben om nog enigszins het gevoel te hebben dat je iets hebt gegeten.

Gourmetten: das war einmal. Over, uit, basta. Gooi dat gourmetstel de deur uit, verkoop het met Koninginnedag of bewaar het in een doos achter op zolder als je verwacht ooit nog een feestje te geven met het thema ‘retro’. Gourmetten is gewoon niet bepaald rock ’n roll en dat wil je niet. En zeker niet met kerst. Toch?

Goed, je moet het natuurlijk helemaal zelf weten en van mijn goede voornemen voor 2011 om minder stelling te nemen is nu op het nippertje weer niks terecht gekomen. Maar als je culinair gesproken wel een beetje wil meetellen, maak je meloen met ham. Bijvoorbeeld zo:

In hetzelfde genre (verder ben ik helemaal niet willekeurig – nee, heus niet): meloen met ham. Of liever: hamtorentjes met sherrydressing en meloen. Voor vier personen: leg 250 gram dungesneden Parmaham op elkaar (Serrano of Ardennerham mag ook maar Parmaham is het lekkerst). Leg de hamplakken op elkaar, snijd in de lengte en breedte in hele dunne reepjes zodat er hele kleine reepjes ontstaan. Snijd een handje zwarte olijven zonder pit in ringetjes, evenals vier bosuitjes. Rasp de gewassen schil van een sinaasappel. Meng voor de dressing de rasp, twee eetlepels sinaasappelsap, twee eetlepel droge sherry, vier eetlepels goeie olijfolie en peper en zout. Klop goed door elkaar en meng met de ham, bosui en olijven. Bouw met een smalle kookring, pvc-buis of iets wat erop lijkt en schoon is taartjes van de ham door ze op een bord in de ring te stoppen en goed aan te drukken met de achterkant van een lepel. Haal voorzichtig de ring van het taartje. Schil een halve Galiameloen (rijp als je ‘m iets kan indrukken aan de onderkant), verwijder de pitjes, snijd de meloen in mooie plakken en leg mooi naast het hamtorentje. Als je dit kan komt het met dat hoofdgerecht ook wel goed.

De eerste die spannende dingen weet te doen met z’n gourmetstel mag me bellen.

Fijne kerst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: