De kraamverzorgster

Ondertussen in Amsterdam-Oost werd het lente en beviel ik van een zoon.

De kraamverzorgster heette Fatima. Fatima maakte lijstjes van welke kleur poep de baby had en hield hem rustig zodat ik kon slapen. Toen ik op dag drie het kraambed verliet voor een korte wandeling om het kookeiland en weer terug naar bed, trof ik Fatima met de slapende baby in haar armen en naast zich een stapel kookboeken. Vanaf dat moment ging het in ons huis meer over koken dan over de poepkleuren en slaapjes. En zo werd ik langzamerhand weer een beetje mens.

De volgende dag nam Fatima een zak wortels, aardappelen, een ingemaakte citroen en boterhamzakjes met kruiden mee. Mijn vriend kocht kippenbouten, ik haalde de tajine uit een verre keukenkast en Fatima ging aan de slag. Terwijl ze de uien en wortels te lijf ging, gaf ze me ins & outs over Marokkaanse eetgewoonten. Wist je vrouwen uit Noord-Marokko de ballen verstand hebben van koken? Aldus Fatima hoor. En dat munt helemaal niet gebruikt wordt in de Marokkaanse keuken? “Tsss… doen jullie dat? Munt is voor thee!” En laat me raden: jullie gooien zeker wat water over een builtje couscous en klaar is Kees? He-le-maal fout! Couscous bereid je in een speciale pan met stoomgat. En dan moet je het drie keer masseren. En dan bij de tweede keer de kruiden erbij en de derde keer de groenten. Of andersom. In ieder geval ben je er zo’n vijf uur zoet mee.

Ik raad je de short cut aan en geef je een recept van deze voedzame en doordeweekse couscousschotel, voor twee personen. Overgiet 200 gram couscous met 200 ml kokend water en zet afgedekt weg. Dop 150 gram boontjes en kook ze in gezouten water circa 7 minuten. Snijd tweederde salamiworst (die kom je niet tegen in Marokko overigens), een rode ui en een rode paprika in stukjes. Wel een flinke handvol rozijnen in warm water. Bak de ui 2 minuten in wat olijfolie, voeg de paprika en salami toe en bak nog 5 minuten mee. Giet de rozijnen en boontjes af, roer de couscous even door met een vork en alle ingrediënten bij de salami, paprika en ui. Warm alles goed door, breng op smaak met zout en peper en haal van het vuur.

Hak een half bosje munt fijn en meng – sorry Fatima – door de couscous. Dien meteen op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: