Eitjes van Schiphol

In de tweede editie van ‘als je blogt dan kom je nog ’s ergens’ was ik laatst op uitnodiging van Neff bij de workshop Plukken en Koken.

Ik had geloof ik nog nooit van Neff (keukenapparatuur) gehoord maar ik weet nu dat hun ovens een aantal vethandige eigenschappen bezitten zoals een ovendeur die onder de oven verdwijnt als je ‘m opendoet en een systeem waarvan ik de naam vergeten ben maar waardoor je tegelijkertijd ciabatta en appeltaart kan bakken zonder dat de taart naar knoflook smaakt.

En ze organiseren hartstikke leuke workshops, die mensen van Neff.

In taxibusjes en regenlaarzen togen ik, andere culinair journalisten en culinair journalisten in wording achter chefkok Jonathan Karpathios (van Vork en Mes in Hoofddorp) naar drie sympathieke, kleinschalige agrarische initiatieven gelegen tussen de start-en landingsbanen van Schiphol. We plukten Zwolse peterselie in een buurtkas, groetten een kudde Schoolebeekersschapen en bezochten een zorgboerderij met hazelnotenbos. We leerden over kalkverdeling op henne-eitjes en aten ABC-kruid waarvan onze monden nog een tijdje hevig tintelden. En we kregen diep respect voor de buren van Schiphol die enorm bedreven zijn in het onverstoorbaar doorpraten als de zoveelste Boeing laag overvliegt.

Op de zorgboerderij raapten we scharrelkipeieren. Met een wijntje (de culinair journalisten) of een Spa’tje (culinair journalisten in wording) in de hand pocheerden we de eitjes. Pocheren is mijn lievelingsbereiding van eieren want smaak en structuur van gepocheerde eitjes zijn prachtig. De bereiding lijkt ingewikkeld maar enkele gouden tips die overigens van toepassing zijn op het hele leven: aanvaard dat het niet perfect is, dat er rafelige randjes aanzitten, dat oefening kunst baart maar dat sommige mensen nou eenmaal meer talent hebben dan anderen. (die op de foto is niet van mij)

Goed. Breng water met een flinke scheut (witte wijn) azijn aan de kook, zet het vuur laag zodat het water net kookt en draai met de achterkant van een pollepel een kolk in het water. Breek een zo vers mogelijk ei in een kopje – de dooier moet heel blijven – en laat het ei rustig in de kolk glijden. Kook 3 minuten: het eiwit is dan gestold en de dooier nog zacht.

Haal het ei met een spaan voorzichtig uit het water en leg op een schone theedoek. Pocheer één ei tegelijk. Als je ze warm wil eten kan je ze nog even opwarmen in een bak heet water.

Eet bij bonensalade, aardappelsalade, asperges of op toast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: