kerstbomen, hoge hakken en chocopavlova

kersttoetjekersttoetjeHet is december in ons huis. De kamer van de jongens is opgekerst met kitcherige beren en lichtgevende winterhuisjes. De kerstboom haalden we afgelopen weekend. Sinds we in dit huis wonen kopen we die bij een bloemenzaakje in de Utrechtsestraat dat voor de gelegenheid een klein Noors woud achter het zaakje inricht.

Het eerste jaar was het kerstboomkiesmoment er eentje op in te lijsten. In de geur van verse dennennaalden kozen we een boom, stalden ‘m in de bak voorop de fiets en liepen met boom in de bak en baby op de buik over de besneeuwde grachten richting huis. Vanachter de raampjes glimlachten mensen ons toe en wij glimlachten drie keer zo hard terug. Elke kersterige supermarktreclame had lullig afgestoken bij dit tafereel.

Alle kerstboomkiesmomentjes daarna waren helaas minder romantisch.

Het eerste jaar erop bijvoorbeeld, kregen we ruzie – ik weet niet meer waarover maar waarschijnlijk ging het over welke boom het moest worden.

Het jaar daarop regende het.

Vorig jaar besloten we tot een crisiskerstboom met als gevolg dat we zo’n beetje driekwart van de naalden al verloren waren toen we thuis aankwamen.

En afgelopen zaterdag bleek de kerstbomentocht te lang voor mijn hoge hakken. Au.

De afgelopen kersten daarentegen waren stikgezellig en culinair ook behoorlijk geslaagd. Vorig jaar maakte ik als toetje deze feestelijke minichocoladepavlova’s met sinaasappel.

Dat klinkt ingewikkeld en dat is het ook wel een beetje, maar hee, het is kerst. Bovendien kan je deze week nog even oefenen en op internet wemelt het van de filmpjes over hoe je pavlova maakt.

Je hebt nodig voor vier personen:

3 eiwitten

150 gram fijne tafelsuiker

1 eetlepel balsamico-azijn

1,5 eetlepel cacao, gezeefd

50 gram chocolade, geraspt met een grove rasp + wat extra om te garneren

4 biologische sinaasappels

1 eetlepel sinaasappellikeur

1 eetlepel honing

125 ml mascarpone

50 ml slagroom

1 zakje vanillesuiker

Bakpapier

Verwarm de oven voor op 120 graden.

Om de meringues te laten slagen is het zaak dat de kom waarin je de eiwitten klopt erg schoon is en bij de eiwitten geen eigeel terechtkomt.

Klop de eiwitten stijf. Voeg, als de eiwitten bijna stijf zijn de suiker beetje bij beetje toe. Spatel dan de azijn, cacao en geraspte chocolade in een paar slagen door het eiwit.

Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg daarop minimaal 8 kleine rondjes opgeklopt eiwit. Je kan vooraf rondjes tekenen op het bakpapier mbv een kopje, dan worden ze allemaal ongeveer even groot. Laat de meringues 3 uur drogen in de oven. Na 1,5 uur zijn ze nog een beetje chewy van binnen, ook wel lekker. Ik bak er altijd een paar extra zodat ik halverwege kan proeven en bepalen of ze nog even moeten of dat ik ze eruit haal.

Klop voor de sinaasappelcrème de slagroom los met mascarpone, vanillesuiker en de rasp en sap van 1 sinaasappel. Doe de crème in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast. In plaats van een spuitzak kan je ook een stevig boterhammenzakje gebruiken waarvan je later een puntje afknipt.

Pers het sap van 1 sinaasappel uit, meng met de honing en sinaasappellikeur. Schil 2 sinaasappels met een mesje, snijd ze overdwars in plakken van een halve centimeter en leg ze een paar uur te marineren in het sap.

Opmaak: spuit een klein beetje sinaasappelcrème op de borden en druk daarop een meringue. Spuit daarop weer wat crème, beleg met een plak gemarineerde sinaasappel en daarop weer een meringue, crème en een sinaasappel. Je kan de meringues wel wat indrukken, dan is het taartje stabieler. Strooi er wat geschaafde chocolade overheen.

3 Comments

  1. Ha Henny, Wat leuk: family compleet met de kerst! Ipv de likeur zou ik gewoon wat extra sinaasappelsap gebruiken (wat lullig zeg, zo’n rantsoen, maar het went vast).
    Goede dagen samen en het allerbeste voor 2013! Liefs, Janneke

  2. Henny schreef:

    volgens mij een ontzettend gaaf en lekker leuk toetje. Ze zijn allemaal hier met kerst. Is er vervanger voor de sinaasappel likeur. Hebben we nog niet in onze bar en we staan op rantsoen hier met een maandelijkse alcoholvergunning(4 flessen). Is deze maand opgegaan aan wijn. Heel gezellige dagen Janneke en een gezond en gelukkig nieuwjaar. Veel plezier op je moeders verjaardag de 31ste. liefs Hen

  1. […] kerst maakte ik al eens deze eenpersoonsvariant. Morgen bak ik nog eens de grote taart voor onze nieuwe Amerikaanse voetbalminded vrienden. Het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: