Caponata

caponata en zwaardvisMijn gasplaat – een vijfpitter – kocht ik bij een winkel waar ze geen hoge pet ophebben van de culinaire kwaliteiten van de klant. Er passen namelijk geen twee pannen naast elkaar op het fornuis. Ik mag hopen dat sinds ik dat ding zes jaar geleden aanschafte iemand het inzicht kreeg dat het handig is dat er een stuk of wat pannen tegelijk op het fornuis passen.

Bij Neff hebben ze het in ieder geval goed begrepen. Hun inductieplaten (niet te verwarren met keramisch!) zijn zo groot dat er wel drie pannen naast elkaar passen aan één kant – bij Neff spreken ze liever over ‘kookzones’. Vorige week mocht ik ze uitproberen, de kookzones en andere flitsende snufjes van Neff die ik in mijn keuken wil als ik later groot ben.

Voor een stukje Masterchefbeleving werden ik en andere foodies door tv-kok Ramon Beuk ingedeeld in groepjes met als doel tegen elkaar op te koken. Uit tal van opwindende producten die tot onze beschikking stonden maakte mijn groepje salade caponata met gegrilde zwaardvis. Troost je als je niet weet wat caponata is: Ramon wist ook niet wat caponata was (al denk ik nog steeds dat dat een mollenstreek was om het spelelement te versterken). Verder had ik een man in mijn groepje die dat hele inductiekoken sowieso niet zag zitten: ‘een kerel vuur moet zien’. Het werd het een middag vol uitdagingen.

Caponata, als bijgerecht voor twee personen: snijd twee aubergines in blokjes van 2 bij 2 cm. Bak een paar minuten op hoog vuur in wat olijfolie en laat dan uitlekken. Bak in dezelfde pan een halve gesnipperde ui, een stengel bleekselderij (in reepjes gesneden) in wat olijfolie. Voeg dan de aubergineblokjes toe, samen met een kleine hand gehalveerde zwarte olijven, een flinke theelepel suiker en twee eetlepels rode wijnazijn. Laat een 10 minuten zachtjes stoven. Halveer circa tien cherrytomaatjes en verwijder de pitjes. Voeg de tomaatjes toe, evenals een eetlepel kappertjes en een eetlepel rozijnen toe, breng op smaak met zout en peper en warm kort door. Roer van het vuur een paar blaadjes gesneden basilicum toe. Lekker met nog wat geroosterde pijnboompitten. Serveer lauwwarm of koud (de volgende dag nog beter!) met gegrilde zwaardvis.

De eerste prijs was voor het groepje dat granola van gepofte quinoa met gegrilde mango, ingekookte gembersiroop en basilicum maakte, waar ik me helemaal in kon vinden want zulke originele dingen bedenk ik niet (ons recept was gejat van Toscanini).

Het goede nieuws is dat we de eerste prijs ontvingen voor opmaak, dat de zwaardvis volgens Ramon perfect gegrild was (met dank aan de machoman die daarmee in één klap om was) en dat inductiekoken echt da bomb is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: