polentapatat

polentapatatKinderen zijn er in twee soorten, zo stel ik proefondervindelijk vast (waarbij N = 2): zij die eten weigeren en zij die eten verslinden.

Oudste zoon Eef was er een van de eerste soort. Op goede dagen gingen binnen een half uur drie happen risotto naar binnen. Op slechte dagen liepen ontbijt, lunch en avondeten haast naadloos in elkaar over zonder dat hij iets consumeerde. De wanhoop, de discussies op het consultatiebureau, de vuilniszakken vol weggekieperd voedsel: ik wens het niemand toe. Eef is lief, maar ik beschouw het als een verdomd lullige fout van de evolutie als je kok bent dat je kind alles weigert wat naar eten riekt.

Je kunt je kinderen paprikachips geven met als argument dat paprika groente is en chips van aardappel (echt, er zijn ouders die zo denken, het stond in de krant). Maar dat is mij te makkelijk. En gelukkig heb ik partner in crime Maaike (moeder van Eefs beste vriend Tijmen die jarenlang ook tot de eerste categorie behoorde). Zij begrijpt dat je met tips van het consultatiebureau geen kind grootbrengt. Maaike geeft adviezen waar een mens iets aan heeft: wedstrijdjes met telraam (tip van haar eigen moeder), alles kan een koekje zijn en manipuleren mag. En ze wees me op het bestaan van Bob de Bouwerpasta. Kijk, dat staat dan weer niet in pedagogische boekjes.

Een afgeleide van de groentekoekjes is de polentapatat. Ik maakte het voor het schoolkerstdiner en de bak was al bijna leeg voor we op school arriveerden. Sindsdien staat het geregeld op tafel. Wat de voedingswaarden zijn weet ik niet maar het lijkt me zomaar beter dan paprikachips.

Voor een flinke bak (zeg vier personen): breng 600 ml groentebouillon aan de kook. Voeg 250 ml melk toe en roer er 150 gram polenta door. Roer door totdat de polenta gaar is (op de verpakking staat hoe lang maar proeven mag ook). Rasp een stuk Parmezaanse kaas door de polenta en breng op smaak met zout en peper. Dit is belangrijk want polenta kan flauw zijn en het moet voor jezelf ook leuk blijven.

Stort de polenta in een rechthoekige, ingevette ovenschaal en laat in de koelkast opstijven. Snijd de polenta in patatformaat. Wentel de patatjes door wat bloem en klop overtollige bloem weer af. Verhit olijfolie in een pan met een goede antiaanbaklaag en bak de patatjes tot ze een bruin korstje krijgen.

Op zondag 2 juni vindt in Bergen op Zoom trouwens de frietenbakwedstrijd Nederland tegen België plaats. Ik neem m’n telraam mee. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: