Spaanse huisjes en tuinbonen
Het werd Catalonië dit jaar, om talloze redenen maar de culinaire was geen onbelangrijke.
Na een week in een wolk van een huis – denk gerenoveerde boerderij met zwembad, denk immens grasveld, denk uitzicht op de Pyreneeën, denk stoffige zandweggetjes met rennende, blaffende honden rent – moesten we onderweg naar huisje 2 even resetten. Huisje 2 was iets prozaïscher, wat waarschijnlijk alles te maken had met de prijs: denk Spaans, denk katholiek, denk kitsch en denk heel veel doodgeslagen muggen op de muur, incluis bloedvlekken.
Afijn, er groeiden tuinbonen in de tuin van huisje 2 en dat is altijd fijn want zulke exotische dingen heb ik niet op mijn balkonnetje in de stad.
Tuinbonen groeien aan een boom. Dat zag ik ook pas toen ik probeerde te ontdekken waarom die groene paprika’s zo plat bleven. (Tot zover de ontboezemingen over de stand van mijn culinaire kennis.)
Tuinbonen op z’n Spaans (lunch voor 2 personen):
Foodies, pensionado’s en mensen met 3 maanden vakantie dubbeldoppen 1 kg verse tuinbonen en koken ze ruim 5 minuten (proef er 1 om te bepalen of ze nog even nodig hebben). Mensen met kleuters, baby’s en drukke banen nemen 300 gram diepvriestuinbonen en koken ze 5 minuten. Schil en snipper 1 kleine ui en 1 teen knoflook. Bak die samen met circa 50 gram Serranoham een paar minuten in wat olijfolie, voeg de bonen toe, warm goed door en voeg 2 eetlepels sherry-azijn toe. Afblussen met een scheut sherry of witte wijn mag ook. Breng op smaak met peper en zo nodig met zout. Eet met brood, wijn en hangmat in het vooruitzicht
1 Comment
Bedankt voor je reactie en de mooie foto’s Veel succes en plezier dit weekend gr lea
Hgrts Lea van Ruymbeke
Verstuurd vanaf mijn iPhone