de venkeltheeman

IMAG0007Ik kende vroeger iemand die bij het avondeten alleen venkelthee of brandnetelthee dronk. H. (de persoon in kwestie) was na een vorig leven van seks, drugs en nachtenlang Paradiso radicaal overgestapt op kruidenthee en yoga en voerde alleen nog diepzinnige en filosofische gesprekken – dat laatste bij voorkeur van 4 tot 6 uur ’s-nachts op huisfeestjes waar de rest van het gezelschap met dronken harses op tafel stond te dansen. Het was dus zaak deze man te mijden op feestjes, of, nog beter, om aan het begin van de avond twee uur door de zure appel heen te bijten zodat je de rest van de avond zonder schuldgevoel met dronken harses op tafel kon dansen.

In het kader van zijn nieuwe, frisse venkeltheebestaan verbrak H. alle banden met de mensen uit zijn vorig leven (ik en mijn vrienden) en vertrok hij naar Obdam of een ander provinciaal oord boven Amsterdam. We hebben hem nooit meer gezien.

Wat ik de man moet nageven: venkelthee is echt lekker, en een goed alternatief voor wijn of water bij warm eten. Mijn theekastje ligt vol met venkeltheevarianten. (Dit alles zegt uiteraard niks over mijn verleden (mijn moeder leest dit ook)) Sowieso is venkel mijn een van mijn allerlievelingsgroente.  Deze salade is ook weer zo goed en heel geschikt bij venkelthee (maar nog geschikter bij witte wijn).

Voor 2 personen: verwarm de oven voor op 200 graden. Vet circa 300 gram kippendijvlees (sappiger dan gewone kipfilet) in met olijfolie, peper en zout de kip en schroei op heet vuur in de grilpan dicht. Laat nog 10 minuten nagaren in de oven en zet even weg. Was intussen 2 venkels, snijd de onderkant eraf en schaaf met de mandoline of snijd met een scherp mes in hele dunne plakken. Besprenkel met citroensap om te voorkomen dat de venkel bruin wordt. Snijd 4 artisjokdelen (uit pot, te koop in de biowinkel of anders andere lekkere van een Italiaanse traiteur ofzo) in stukken. Was een klein bosje dragon en snijd fijn. Klop 3 eetlepels olijfolie met een eetlepel citroensap, peper en zout. Meng alles en breng zo nodig nog op smaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: