restaurantje spelen

tafel13 man, 4 gangen, 2 rotolo’s, een buikspek van anderhalve kilo, 16 flesjes wijn, en al ruim 2 weken aan het herstellen.

Hoeveel nachtjes nog tot het kerstmis is?

 

Buikspek voor 13 man (of 12, of 15) doe je zo:

Bestel bij de (biologische) slager een buikspek van 1,5 kilo. Laat je slager het zwoerd van een buikspek verwijderen, snijd in de vetlaag met een scherp mes een ruitpatroon. Leg het buikspek op een grote snijplank en zout ‘m in met flink veel zeezout en venkelzaad. Aan alle kanten, in het ruitpatroon, aan de zijkant, en dan nog een keer. Wikkel in een schone theedoek en leg 1 tot 2 dagen in de koelkast met iets zwaars erop. Dan trekt dat zout in het spek en daar wordt ie beter van. Haal op de grote dag het spek circa 6 uur voor het in de oven gaat uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 graden (elektrische oven). Leg het spek op Schuif het buikspek voor 1,5 uur in de oven

 

Lekker met pittige zwarte bonen (fruit een uitje en een klein rood pepertje aan, 3 of 4 blikken zwarte bonen erbij, voorzichtig doorwarmen), mierikswortelsaus (meng 200 ml crème fraiche met 4 eetlepels mierikswortel  uit een potje en rasp van 1 citroen en gestoofde kool. Ik had zwarte kool (maar any kool will do): fruit een uitje met een paar ansjovisfilets. Voeg een stuk of 12 stengels gehakte kool toe en een beetje water, en stoof 20 minuten zachtjes met deksel erop.

Fijne kerst!

4 Comments

  1. Ja! Dat zeiden ze tenminste, en de bordjes waren leeg dus ik geloofde het.

  2. Van Gestel schreef:

    Klinkt goed. Viel het in de smaak?

  3. Sorry Henny! Volgende keer weer kip, of een koe, of gewoon lekker vega! Fijne feestdagen en een goed 2014!!

  4. Henny schreef:

    the main ingredient is difficult here. Maybe when the Copts are allowed pigs again, inshallah.
    Heel gezellige dagen en een gezond en smakelijk nieuwjaar. Liefs vanuit Cairo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: