voornemens en Bolognesesaus met kippenlevertjes
We gaan het dit keer niet hebben over het hoe en waarom ik zo lang weg was (voornemen 1).
Voornemen 2 (ontbijten met havermoutpap) was het eerste en vooralsnog het enige voornemen dat het leven liet. Wat een plakkerige toestand was dat elke ochtend (en dan heb ik het al zo zwaar). Enkel op smaak te brengen met een flinke schep suiker, wat dan natuurlijk weer niet de bedoeling is van de Zandloperkornuiten.
Voornemen 3 is geprolongeerd vanuit 2013, namelijk: klassiekers koken. Tijdens een midweek kerstvakantie vieren in Drenthe met acht mensen, vijf kinderen, een open haard, twee vuurpijlen, memory’en en veel wijn en eieren met spek aten we onderstaande Bolognesesaus.
Eenmalig in ouderwetse opmaak, voor 4 personen:
bakboter
1 ui, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 wortel, fijngesneden
90 gram pancetta of spekjes, fijngesneden
450 gram half-om-half gehakt
oregano (gedroogd: 1/4 tl)
nootmuskaat
zout, peper
120 gram kippenlevertjes (jawel!), fijngesneden
125 ml droge witte wijn
185 ml melk
1 blik tomaten (400 ml)
250 ml (runder)bouillon
pasta
Parmezaanse kaas
bereiding:
Bak in een grote pan in de boter de ui, bleekselderij, wortel en spek op matig vuur circa 6 minuten. Voeg het gehakt, oregano, nootmuskaat, zout en peper toe en bak tot het gehakt rul is. Voeg de kippenlevertjes toe en bak door tot die licht van kleur worden. Giet de wijn erbij, zet het vuur hoog en kook een paar minuten in. Voeg 125 ml melk toe (dus niet alle melk) en kook 10 minuten op laag vuur. Voeg dan het blik tomaten toe en ongeveer de helft van de bouillon. Leg het deksel er half op en laat 3 uur stoven. Dit is trouwens HET moment om je huis te verkopen, of anderszins indruk te maken want je hele huis (incluis trappenhuis in ons geval) ruikt gewoonweg fantastisch. Voeg, als de saus dreigt droog te koken, meer bouillon toe. Voeg 5 minuten voor serveren de laatste melk toe en breng op smaak met zout en peper. Eet met pasta en serveer met Parmezaanse kaas.
Recept uit Slow Cooking van Joanne Glynn
3 Comments
Leuk Jet! En goedkoop zijn ze, die kippenlevertjes, echt studentenproof!
Ach, wat een nostalgie! In mijn studententijd maakte ik vaak spaghetti met kippenlevertjes, echt een feestmaal. Met rode wijn, dat ging ook. Dank je wel Janneke, ik voel me weer even achttien!
[…] Bolognesesaus met kippenlevertjes ingevroren, ontdooid en opnieuw opgewarmd. Doet niks af aan de smaak (en ik kan het […]