Eitje mayo

ei_parijsbuikspek_linzenVoor de culinaire vernieuwing moet je niet in Parijs zijn. De Parijzenaren willen wel meer kosmopolitisch, maar de expats (en die zijn met veel) houden de traditionele Franse keuken in het zadel.

Gelijk hebben ze, die expats. Want met een bord linzen, pluk waterkers en een flink stuk buikspek heb je geen behoefte aan Nordic cuisine geneuzel. Een pot met scherpe mosterd misschien. En een stevige rode wijn. Had ik laatst allemaal in Le Verre Vole (tip van kookboekenschrijfster en parttime expat in Parijs Yvette van Boven).

Bij de lunch eten ze gekookte eieren met mayonaise. Doen ze ook al decennia, maar voor mij was het allemaal nieuw want ik kom nooit in Frankrijk, of hooguit op doorreis (ik hanteer namelijk het motto dat Frankrijk wel een keer komt als ik met pensioen ben).

Eieren zijn sowieso helemaal terug van weggeweest. Mijn oma mocht er op dokstersadvies altijd maar twee per week, maar dat is allemaal achterhaald. Ik heb zelfs een vriendin die laatst op eierdieet zat en er zo 20 per week doorheen jaste. De opmars van mayo kan nooit lang uitblijven.

 

Eitje mayo:

2 hele eieren

voor de mayo:

1 eidooier

1 flinke theelepel mosterd

1 eetlepel witte wijnazijn of citroensap

2 deciliter zonnebloemolie

zout en peper

 

Kook het ei in 8 tot 10 minuten hard. Maak intussen de mayo – na een paar keer oefenen gaat dat zeker lukken: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dan gaat het niet schiften. Klop met een spatel de eidooier, mosterd, witte wijnazijn en zout en door elkaar. Schenk voorzichtig, terwijl je klopt, de olie erdoor. Eerst druppelsgewijs totdat de olie is opgenomen. Later in een dun straaltje. Ga door met schenken totdat je de mayo dik genoeg vindt en goed van smaak, kan ook al na 1 deciliter. Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper. Dragon erdoor vind ik altijd lekker en is volgens mij ook erg Frans. In Parijs doen ze nog zeezout, paprikapoeder en peterselie over hun eitje mayo.

 

De week daarna was ik in midden-Limburg. Lekker bezig, Vermeulen. Volgende aflevering iets met asperges, gok ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: