het is geen pizza en het is geen salade Caprese

DonnyDarko
Goed eten. Fijne wijn. De beste vriendengroep van Amsterdam. Om 4 uur denken dat het pas half 11 is. Zo’n avond was het, ons verlaat vriendenpaasdiner ergens in mei.

Wat ook zo goed was: iedereen maakte er wat van, met dat eten. Altijd eigenlijk. Geen onzin als ‘het gaat om het samenzijn dus Johmasalade volstaat ook’, nee: zalmrolletjes met waterkers en wasabicrème. Pompoengembersoep met gamba’s. Crémant hoogstpersoonlijk ingeslagen bij een wijnboer in de Loire. Paasversiering van de Rietveldtak.

Dat werk.

Tegen de tijd dat het toetje op tafel komt, zijn de eisen wat eten en drinken betreft enigszins gekelderd. Met dank aan de wijn (hoogstpersoonlijk ingeslagen in Bretagne) die inmiddels is opgevolgd door bier uit de dichtstbijzijnde avondwinkel.

Mijn eigen standaarden zijn ook aan het eind van het diner natuurlijk onverminderd hoog.

Ik had dit keer het toetje: chocolademeringuetaart met zomers fruit en lots of slagroom.

Pizza? vroeg iemand.

Salade caprese? vroeg een ander iemand.

Want het niveau van de grappen keldert keihard mee.

 

Van meringue worden veel thuiskoks een beetje bang vanwege recepten met ver uiteenlopende oventijden en eiwitten die niet stijf willen worden. Maar als je mijn tips volgt kan er niks gebeuren.

Gaan we: verwarm de oven voor op 150 graden. Scheid van drie eieren de dooiers (kunnen weg) en eiwitten van elkaar. Klop de eiwitten met een handmixer stijf (= wit en compact). Voeg na een minuutje kloppen langzaam 150 gram witte suiker toe en klop nog even verder.

Belangrijk bij het kloppen van de eiwitten – 1: maak de kom waarin je gaat kloppen heel! goed! schoon! en droog! Ik ga meestal nog even met een paar druppels citroensap en een keukenpapiertje door de kom, om te ontvetten.

Belangrijk bij het kloppen van de eiwitten – 2: zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt.

Als je klaar bent met kloppen, spatel je 2 eetlepels gezeefde cacaopoeder, 1 eetlepel balsamicoazijn en 30 gram gehakte pure chocolade door de eiwitten. Spatel niet te lang want dan dondert de hele bende in elkaar.

Teken mbv een rond bord een cirkel op een vel bakpapier. Spatel hierbinnen de eiwitten. Schuif in het midden van de oven en bak 75 minuten. Dan blijft ‘ie nog een beetje chewy van binnen.

Vlak voor serveren: klop slagroom met suiker (jaaaa, meer nog meer suiker!). Gooi al het fruit wat je lekker vindt erop, en ook nog muntblaadjes, en ook nog geroosterde amandelschilfers.

 

Voor kerst maakte ik al een keer deze eenpersoonsvariant. Morgen bak ik nog eens de grote taart voor onze nieuwe Amerikaanse voetbalminded vrienden. Het wordt sowiesowieso een goeie avond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: