bloemkool met beurre noisette

Schermafbeelding 2014-09-19 om 13.39.00
‘We gaan kijkk, we gaan proeffff en we gaan beoordeeeel’. Zo luidde masterchefjuyilid Alain Caron de verkiezing van de beste variatiechef in, ergens eind augustus. Plaats delict: De Librije, Zwolle.

De wedstrijd werd georganiseerd door www.variatieindekeuken.nl, een organisatie met als doel ‘meer groenten op het bord’. Topinitiatief als je ’t mij vraagt.

 

De jury (zzjuurííííééé in Carons fonetiek) bestond uit oa Jonnie Boer himself, presentatrice en kookboekenschrijfster Antoinette Hertsenberg en Marijke Helwegen. De laatste benadrukte na haar introductie dat ze een strenge meesteres zou zijn, wat wij allemaal meteen aannamen.

 

Na de intro’s deed Jonnie een kookdemo met een hoofdrol voor bloemkool. Dat wil zeggen: het bloemkoolhart ipv de roosjes – die zijn namelijk voor ordinaire thuiskoks zoals ik. ‘Waarom het bloemkoolhart?’ Vroeg iemand uit het publiek. ‘Vind ik lekker’, zei Jonnie. Dit soort eenvoudige logica lucht mij erg altijd op. Verder smaken groenten uit eigen tuin volgens Jonnie sowieso beter en hebben stelen en takken van groenten de meeste smaak. Klinkt ook simpel allemaal.

 

Een klassieke combi met bloemkool is beurre noisette – gekaramelliseerde boter. Die had ik toevallig ook net zelf ontdekt:

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd een halve bloemkool, de roosjes én stronk. Was in koud water en droog in een schone theedoek. Hussel de bloemkool met wat olijfolie, peper en zout en verdeel over een met bakpapier bekleedde ovenplaat. Rooster zo’n 20 minuten. Hussel halverwege. Ze mogen een beetje bruin worden, lekker. Verdeel 100 gram ongezouten roomboter in een steelpannetje en laat op middelhoog vuur de boter smelten. Verwarm nog even door tot ‘ie gekaramelliseerd / bruin is, maar niet aangebrand. Zie ook http://wqd.nl/SIoqM voor een veel betere uitleg.

Zet het vuur uit, voeg wat zout, peper, een kneepje citroensap en een eetlepel kappertjes toe. Ook lekker: een fijngesneden teen knoflook. Laat nog even bakken in de hete boter (zonder vuur). Haal de bloemkool uit de oven en giet de beurre noisette erover. Lekker met een witvisje en aardappelpuree.

In Zwolle volgde na de bloemkooldemo de echte wedstrijd: 4 teams streden om het beste vegetarische gerecht. Wij, het publiek, mochten inderdaad alles bekijkkk en proeffff. Twee teams wonnen want Marijke bleek toch een minder strenge meesteres dan aangekondigd.

 

Blijmoedig door alle opluchtingen toog ik weer richting hoofdstad, in mijn hoofd twee concrete plannen:

 

1 als de wiedeweerga eten bij De Librije

2 huis met tuin kopen voor eigen moestuin

 

Schat?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: