nooit eerder gemaakte kerstsalade

kerst_sskIk moet jullie nog steeds bijpraten over Marokko, waar ik sinds eind oktober vreselijke heimwee naar heb. En dan vooral naar de Marokkaanse keuken die toch beter smaakt met uitzicht op een paar minaretten dan aan je eigen keukentafel in Amsterdam-Oost.

Maar goed, Marokko was in de herfst en nu is het bijna kerst.

Dit jaar eet ik:

  • Italiaanse kaasfondue (traditie op kerstavond)
  • salade van zalm, haricots verts, ingemaakte citroen (Marokko!) en amandelen (Marokko!)
  • tabouleh van bloemkool met granaatappel (Marokko!)
  • kwartel met zuurkool en polentakoekjes
  • sticky toffee pudding die ik haal ik bij die leuke traiteur in Zeeburg waar ik een tijdje werkte

 

Die salade van zalm enzo is van de kerst Delicious van een paar jaar terug. Hij staat al een paar jaar op mijn lijstje om te maken met kerst en nu gaat ’t ervan komen.

In kookbloggersland is het een doodzonde om een recept te delen dat je zelf nooit hebt geprobeerd dus wat ik nu ga doen wordt één groot avontuurlijk experiment.

Voor 4 personen: snijd 200 gram haricots verts doormidden en kook 6 minuten in gezouten water. Spoel af met koud water en zet weg. Rooster zo’n 80 gram blanke amandelen in een koekenpan, laat afkoelen en hak iets kleiner. Snijd de schil van een ingemaakte citroen (verkrijgbaar in mediterrane winkels) en snijd daarvan de helft in dunne reepjes. Pureer voor de dressing met de blender de andere helft van de ingemaakte citroenschil, een halve kleine rode ui, 60 ml olijfolie, 2 eetlepels witte wijnazijn, 1 teen knoflook, 1 tl komijnpoeder, 1 tl paprikapoeder en een half bosje verse muntblaadjes. Roer dan 4 eetlepels yoghurt met een lepel door de dressing en breng op smaak met zout en peper.

Snijd 2 bosuitjes in dunne ringetjes. Meng een paar handen verse wilde spinazie met de haricots verts en de dressing. Verdeel 200 gram gerookte zalm over 4 borden, leg de salade half op naast en strooi de reepjes citroenschil, amandelen en bosui erover. Meer kerst wordt het niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: