marokkaanse gehaktballetjes

marokkaansegehaktballetjesEr zijn veel redenen om naar Marokko te gaan. De rode aarde. Ondergaande zonluchten. Riads in Marrakech. Uren rijden door stoffig landschap en dan ineens een clubje dromedarissen voor je auto. Glimlachende tandeloze Marokkaanse bejaarden. De avondmarkt op het Djemaa el Fnaplein, waarvan je in een beetje Riad, de geluiden, geuren en rookwolken van je dakterras kan waarnemen. In je korte broek.

 

De beste reden om naar Marokko te gaan is het eten. Man, dat eten. Daar heb ik nog meer heimwee naar dan naar de zon. En dat zegt wat. Ook mijn kinderen hebben het nog altijd over de pannenkoeken bij het ontbijt.

 

Meteen na het ontbijt, dat behalve pannenkoeken gelukkig ook toast met zelfgemaakte vijgenjam, gemarmerde cake en fruitsalade met granaatappel bevat, worden in de keuken voorbereidingen getroffen voor het diner waardoor je Riad de rest van de dag naar sudderend lamsvlees ruikt. En dan is het best afzien als je pas om negen uur aan tafel gaat.

 

Het gemiddelde voorgerecht in onze Riad bestond uit 3 schaaltjes met allemaal kleine voorgerechten. Bijvoorbeeld: huisgemaakte tomatenjam (echt lekker!) met zelfgebakken brood, bloemkoolsalade met iets zurigs en veel groene kruiden, en baba ganoush (auberginepuree met veel knoflook).

 

Als hoofdgerecht aten wij een paar keer gehaktballetjes in tomatensaus met gepocheerde eieren. Lust iedereen.

 

Voor 4 personen: meng 400 gram lams-of rundergehakt met een half bosje fijngesneden platte peterselie, 1 tl kaneel, 1 tl komijnpoeder, ½ tl gemberpoeder, en zout en peper. Rol er kleine gehaktballetjes van en zet ze koud weg.

 

Verhit wat olijfolie in een grote tajine en bak de gehaktballetjes hierin rondom aan, maar gaar ze niet. Verwijder de balletjes en roer de aanbaksels met wat olijfolie los. Bak hierin 2 gesnipperde uien en 2 fijngesneden tenen knoflook op laag vuur 10 minuten aan. Voeg 2 blikken tomatenblokjes, 1 tl suiker, en zout en peper toe en laat zeker een half uur op laag vuur sudderen. Voeg dan een half bosje fijngesneden koriander en peterselie, en de gehakballetjes toe. Gaar ze afgedekt in circa 5 minuten in de tomatensaus. Breek voorzichtig 4 eieren boven de tajine en laat het eiwit stollen. Serveer met brood en salade.

 

Bovenstaande kan natuurlijk ook allemaal in een soeppan. Maar dat doet wel af aan de Marokkaanse beleving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: