nieuwerwetse bloemkool

bloemkoolNa uitheemse groenten en vergeten groenten is het nu de beurt aan doodordinaire groenten om opgehipt te worden. Doodordinaire groenten zijn groenten waarvan je niet dacht dat je ze ooit nog met goed fatsoen op tafel kon zetten. Broccoli, witlof en meer van zulks.

Bloemkool is wel het boegbeeld van deze categorie. Opgehipte doodordinaire bloemkool is er in vele gedaantes: geroosterde bloemkool uit de oven (check), tabouleh van bloemkool van Janneke Vreugdenhill met dressing van Janneke Vermeulen (check, aanrader!), en bloemkool in zoutkorst (niet geprobeerd wegens te ingewikkeld).

Een ander nieuwerwets bloemkoolgerecht is risotto met bloemkool. Risotto is, zoals ik vast al eens eerder schreef, een prima gerecht om stiekem gelijkgekleurde groenten (bloemkool!) doorheen te stoppen en zo zonder strijd je kinderen te voorzien van enige vitamines.

Bijkomstig voordeel van risotto, leerde ik van kookboekenschrijfster Yvette van Boven, is dat het in de oven ook prima gaart. Waarmee het eeuwige ‘bouillon bijschenken en roeren tot alle vocht is opgenomen’ wat mij definitief tot het verleden behoort.

 

Voor 4 personen:

Verwarm de oven op 180 graden. Snipper een flinke ui en twee tenen knoflook. Snijd een kleine bloemkool in roosjes en was ze. Snijd ook (het goede deel van) de stronk in stukjes. Fruit de ui een paar minuten in olijfolie in een flinke pan die in de oven kan, en waarvan je een deksel hebt. Ik gebruik een gietijzeren braadpan. Voeg dan knoflook en bloemkool toe. Bak 5 minuten op zacht vuur en roer goed door. Voeg 200 gram risotto toe, bak nog een minuutje en doe er dan 125 ml witte wijn en 500 ml bouillon (van een blokje) bij. Voeg nog 200 gram blauwe kaas toe (ik prefereer blue stilton) en roer goed door. Plaats de pan met deksel in een voorverwarmde oven en ga verder met je leven.

Haal de pan uit de oven (ovenhandschoenen!), roer en proef. Peper? Zout? Nog even doorgaren? Ik laat ’t aan jullie. Geniet ervan!

Ps: trek je niet heel veel aan van de foto hiernaast (bloemkoolrisotto uit de oven met panko, die dan weer niet in het recept zit).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: