zomerse oliebollen

Vorig jaar zomer at ik voor het eerst in het restaurant dat al 15 jaar op mijn lijstje stond. Het restaurant had meer tafels dan de ruimte kon rechtvaardigen en daaraan zaten meer luidruchtige Amerikaanse toeristen dan ik aankon. Maar het eten was goed dus al met al werd het een fijne avond.

Sinds die dag kijk ik elke week even op de facebooksite van dat restaurantje in de Jordaan. Daarop staat namelijk het menu van de week, en dat is altijd een goede inspiratiebron voor allerhande hapjes. Ik ben dolIMG_2075 op hapjes. Zo maakte ik, afgekeken van de facebookpagina van het restaurantje, al eens pruimen in marsala met vacherin, zoete aardappel met chorizo en aioli, en humus van doperwten, gepofte knoflook en pistachenootjes. Gisteren bakte ik oude kaasoliebolletjes, want wie heeft in vredesnaam bedacht dat oliebollen alleen in de winter mogen?? Precies.

Voor een portie voor 4 personen:

Verwarm 30 gram roomboter met 8 eetlepels water tot de boter helemaal gesmolten is. Gooi dan in één keer 60 gram bloem erbij. Nu krijg je al snel een ‘bal’. Gaar die nog even goed door op laag vuur onder voortdurend roeren. Haal van het vuur af, roer er 70 gram geraspte oude kaas doorheen en vervolgens, stuk voor stuk, 2 eieren (gooi de tweede er pas bij als de eerste helemaal is opgenomen). Breng op smaak met zout en peper en wat fijngesneden frisse verse kruiden zoals peterselie of dille. Verhit frituurvet tot 180 graden (ik gebruik altijd gewoon zonnebloemolie en een koekenpan) en per bakbeurt vier keer een flinke eetlepel van het kaasmengsel in de olie. Bak circa 5 minuten en laat even uitlekken op keukenpapier. Lekker met een yoghurtsausje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: