Ottolenghi wél
Ik krijg er tientallen per maand; mails van marketingbureautjes die nieuwe foodproducten, evenementen, restaurants en meer van zulks aan de man, of, in dit geval, aan de foodblogger, trachten te brengen. Zo’n mail gaat dan over de opening van de langverwachte champagnebar in Helmond waar ik vast al veel over gehoord had. Of over de loempiacontest in Kampen die ik als foodie echt niet mag missen. Of ik krijg de vraag ik het vers-van-de-pers boek over koken met koffie / cocktailbarretjes in Luxemburg / huppelkutjes die in hun pyjama (lees: kanten onderbroekje) ontbijtrecepten promoten wil ontvangen (neeeeee!!!). En dan de onvermijdelijke ‘of ik daar dan misschien een leuk stukje op mijn blog aan wil wijden?’
Vroeger, toen die mails trouwens minder frequent kwamen, ging ik op alles met een naïeve gretigheid in. Maar voor je het weet ben je een uithangbord van de industrie. Weg geloofwaardigheid. Dus beleid aangepast, en nu doe ik alleen nog maar dingen die ik leuk vind, blogtechnisch. Die ik uit mezelf ook had gedaan / gekocht / bezocht. Of die ik nooit had kunnen betalen, zoals die lunch in een tweesterrenrestaurant. En dus ligt hier nu een recensie-exemplaar van Ottolenghi’s Het Kookboek. Waarin het hele palet aan Ottolenghimarkeringen voorbij komt: veel, heel veel groenten, granen, peulvruchten, vlees, vis, brood en gebak.
Sinds ik het ontvangen heb, blader ik het boek elke dag door en vorige week maakte ik het eerste recept: bloemkoolbeignets met komijn en limoenyoghurt.
Voor 4 personen:
Klop 300 gram Griekse yoghurt met een bosje fijngesneden koriander, geraspte schil van 1 limoen, sap van een halve limoen, peper, zout en 2 eetlepels olijfolie. Zet koud weg. Snijd de stronk en roosjes van een kleine bloemkool en kook een kwartier in gezouten water. Giet af en stamp licht zodat de bloemkool nog kleiner wordt. Meng 120 gram bloem met een bosje fijngesneden peterselie, 1 teen fijngehakte knoflook, 2 fijngesneden sjalotjes, 4 eieren, 1,5 theelepel komijn, 1 theelepel kaneel, 0,5 theelepel kurkuma, peper en zout door elkaar.
Verhit zonnebloemolie in een grote koekenpan. Schep kleine hoopjes in de pan (bak steeds in porties) en bak circa 3 minuten per kant tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken en serveer ze met de limoenyoghurt.
2 Comments
Dank, nog Henny! Ben weer terug van weggeweest, maar weet nooit voor hoe lang ;-). Fijn hè, Ottolenghi. Ben groot aanhanger, moet echt eens naar één van z’n restaurants!
lekker he? heb al zo’n jaar of 5 een Ottolenghi. heerlijke salades ook. Dank je wel weer. was al een tijdje terug. gr. hen