Syrië boppe

Afgelopen kerstvakantie. Buiten was het min 2 graden. Binnen zaten twaalf hoofdstedelingen in een Friese boerderij bij de haard hun traditionele Oudejaarsquiz te spelen. Dat gaat ongeveer zo: elk stel verzorgt een quizronde met als thema het afgelopen jaar. Waar het vroeger ordinaire vragenrondes betrof, loopt die Oudejaarsquiz tegenwoordig uit op een potje creativiteitswedijver. Zo speelden we al eens zelfgemaakte memory met nieuwsfoto’s en was er vorig jaar een ronde waarbij we – a la Met het mes op tafel – nepdollars in moesten zetten op onze antwoorden. Met knipoog naar Donald Trump, want wat een grap dat die man zich kandidaat had gesteld voor de Republikeinen. Wat dacht die man wel. Hahaha.

Dit jaar was er een zintuigenronde. Geblinddoekt tastten we naar sportattributen die verwezen naar de Olympische Spelen en luisterden we naar vogels die in 2016 de lijst aanvoerden bij de jaarlijkse tuintelling. En ook roken we aan de meest gebruikte kruiden uit de Syrische keuken. Het stel aan zet oogstte veel lof, want zie maar eens een invalshoek te bedenken met Syrië en dan toch nog een gezellige avond te hebben.

Gezellig werd het, maar ik viel daar in die Friese boerderij keihard door de mand. Ik had alleen kaneel goed. Gember, peper en nootmuskaat was voor mij één grote Noord-Afrikaanse kruidenmix. Wellicht te verklaren door het feit dat ik zo’n aanhanger ben van ras-el-hanout; een mix van de beste kruiden uit de winkel.

Voor de lunch maak ik wel eens deze salade met ras-el-hanout, kip en paprika. Voor 4 personen: Kook 150 gram bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat uitlekken. Rooster 100 gram amandelen in een koekenpan tot ze lichtbruin zijn, en hak ze kleiner. Bak 300 gram kippendij – ik doe dit meestal in de oven, zo’n 15 minuten op 200 graden. Laat afkoelen en snijd in kleine stukjes. Snijd 2 geroosterde rode paprika’s in stukjes. Meng de bulgur, amandelen, kip en paprika met een paar eetlepels mayonaise. Voeg naar smaak ras-el-hanout toe – ik gebruik zo’n 2 eetlepels, maar afhankelijk van hoe scherp ‘ie is. Peper en zout is meestal niet meer nodig, maar mag natuurlijk wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: