alles kan een koekje zijn

 Het was een wrede speling van Moeder Natuur dat uitgerekend ik een kind kreeg dat niet wilde eten. Samen tafelen als hoogtepunt van de dag; het leek me een van de geneugten van het ouderschap toen tien jaar geleden het eerste kind kwam. Het bleek een illusie. Vier jaar lang, pakweg tussen borstvoeding en basisschool, at mijn zoon praktisch niets. Het waarom was onduidelijk. Omdat wij wel in waren voor een uitdaging, probeerden we eerst dapper het hele arsenaal aan pedagogisch verantwoorde methodes – we kookten met hem, negeerden zijn afwijzingen, reageerden uitzinnig bij elke hap die wél naar binnen ging, lieten hem klooien met zijn eten al leidde dat tot een slagveld rondom de tafel, kochten Bob de Bouwerpasta en een Nijntjeservies, promoveerden de lepel tot vliegtuig/motor/boot, en maakten gezichtjes van broccoli en worstjes. Toen het gewenste resultaat uitbleef, rekten we de regels van het consultatiebureau wat op. Hielp niks, natuurlijk, en ons groeiende gewanhoop bleek niet erg verenigbaar met de moeder aller tafelregels: hou! het! vooral! gezellig!

Vorige week zag ik mijn zoon binnen een paar minuten een bord linzenstoof naar binnen schuiven. ‘Ik schrijf een stukje over de tafeldrama’s van vroeger,’ zei ik. ‘O ja,’ smakte hij. ‘Hoe kwam het goed eigenlijk?’ Goeie vraag. Tijd, sowieso.

Na die eerste vier jaar was er een overgangsperiode waarin er met vallen en opstaan steeds een beetje meer gegeten werd. Een tijd waarin de adviezen van lotgenoten uitwezen doeltreffender te zijn dan die van allerlei goedbedoelende instanties. Een veelgebruikte tip: alles kan een koekje zijn. Ook groente.

GROENTEKOEKJES

voor 10 koekjes:

 • 350 gram geschilde wortel of winterpeen, in grove stukken
 • 1 blik uitgelekte zwarte bonen (240 gram uitgelekt gewicht)
 • 100 gram mais
 • 1 ei, geklutst
 • 50 gram panko (Japans broodkruim)
 • 1 eetlepel komijnpoeder
 • half bosje koriander, fijngehakt
 • geraspte schil van 1 bio limoen
 • peper en zout
 • 3 eetlepels olijfolie

yoghurtdip:

 • 3 eetlepels dikke yoghurt
 • 3 eetlepels mayonaise
 • sap van een halve limoen
 • peper en zout

bereiding:

Kook de wortel in gezouten water in 10–12 minuten zacht. Laat goed uitlekken, meng ze met de zwarte bonen en stamp fijn met een pureestamper. Meng dan alle ingrediënten behalve de olijfolie erdoor. Nog te nat? Doe nog wat panko erbij. Maak met natte handen 10 kleine balletjes, druk ze plat en laat een halfuurtje rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de koekjes per 5 stuks 3 minuten per kant bruin. Laat ze in de oven nog 10 minuten doorgaren en maak even snel die yoghurtdip erbij.

https://debrugkrant.nl/recept-groentekoekjes/

%d bloggers liken dit: