buurtsuper – column De Brug

 Onze huidige buurt doet meer recht aan het begrip ‘stads’ dan de vorige, waar zo’n beetje iedereen een bakfiets had, en een Volvo, en de dichtstbijzijnde Turkse supermarkt zeker tien minuten fietsen was. Nee, dan hier – de Transvaal. Er staat slechts één bakfiets in de straat (de onze) en geen enkele Volvo. Vanuit het keukenraam kijk ik recht op een Turkse supermarkt. Zo eentje waar de hele buurt samenkomt. In ruim twintig jaar klom de winkel op tot een begrip in Oost en omstreken. Logisch, want de groente is er goed, goedkoop en ruim gesorteerd (je vindt er drie soorten bieten!). En de eigenaren beschikken over een ontwapenende charme; kinderen krijgen hier nog een kauwgommetje toegestopt terwijl de boodschappen afgerekend worden.

De buurtsuper kreeg het vorig jaar voor z’n kiezen. In het voorjaar moest-ie plotseling sluiten. Kapotgeconcurreerd door nabijgelegen supermarkten, was de verklaring. De buurt was onthutst. Op een zonnige zaterdagmiddag nam ik met mijn kinderen afscheid. Met een ferme knuffel en tranen, die kwamen vanzelf. We kregen alle drie nog een banaan in onze handen gedrukt en toen was het afgelopen.

Een paar weken nog drentelden vaste klanten verweesd voor een dichte deur. Daarna ging iedereen dapper op zoek naar een nieuwe buurtsuper. Ik vond een fijne met een lieve eigenaar, maar het was niet op loopafstand en het assortiment was minder royaal.

En toen, op het moment dat ik een nieuwe boodschappenroutine had ontwikkeld, was onze buurtsuper ineens weer open. Een doorstart. Buurtgenoten hingen slingers op en brachten bloemen mee, achterin stond een andere slager, maar verder was het alsof er nooit iets gebeurd was.

Sindsdien prijs ik me elke dag gelukkig met de geneugten van onze buurt. Met een goede buurtsuper, zó dichtbij dat ik zelfs hartje winter even zonder jas naar buiten schiet om een paar bieten te halen.

voor 4 kommen (maaltijd)soep:
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 1 groene paprika, in stukjes gesneden
– 200 gram salamiworst, in blokjes
– 1,5 liter groentebouillon
– 500 gram zuurkool, even afgespoeld en goed uitgelekt
– 1 laurierblaadje
– 300 gram gekookte rode bietjes, ontveld en in blokjes gesneden
– zure room, genoeg voor 4 flinke scheppen

bereiding:
Bak in een grote soeppan op middelhoog vuur de ui in de olijfolie glazig. Voeg de paprika en salami toe en bak nog 5 minuten mee. Doe bouillon, zuurkool en laurierblaadje erbij en laat afgedekt 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de bieten toe en warm nog even goed door. Schep bij het serveren een eetlepel zure room op de soep.

https://debrugkrant.nl/bietensoep-zuurkool-en-salami/

%d bloggers liken dit: