voer voor discussie

Tornen aan de receptuur van een klassieker is natuurlijk vragen om problemen. Voor je het weet ben je een cultuurbarbaar, of onnozel, of lui als je voor de pasta Bolognese doodordinaire spaghetti gebruikt in plaats van farfalle of een andere stevige jongen. Een risico dat ik mezelf niet kan permitteren.

 

Wat in mijn voordeel werkt, is dat veel klassieke gerechten voer zijn voor discussie. Die wordt meestal aangezwengeld door mensen die claimen de geestelijk vader of moeder van het gerecht te zijn (of hun kleinkind, of hun souschef), en daarmee dé autoriteit als het gaat om de hoed en de rand: welke ingrediënten het gerecht pertinent wel of niet moet bevatten, hoe het wordt bereid en hoe je het serveert.

 

Die vlieger gaat in ieder geval op voor de salade Niçoise, geboren in Nice, Zuid-Frankrijk. Een regio die ik niet ken want voor de nouveau riche-beleving fiets ik wel naar Oud-Zuid (al kom ik daar ook nooit) en sowieso bewaar ik dat hele Frankrijk wel voor later.

 

De salade Niçoise laat zich niet makkelijk definiëren. Want waar de één zweert bij tonijn én ansjovis, stelt de ander dat je die twee onder geen beding mag combineren. Volgens sommigen zijn gekookte groenten ten strengste verboden, maar anderen trekken zich daar niks van aan. Van wijlen Johannes van Dam moet de salade Niçoise vooral pittig en knapperig zijn. En wat mij betreft geef je er gewoon je eigen draai aan. Doe ik ook.

 

Voor 4 eters:

 • 1 blikje tonijn, goed uitgelekt
 • 4 eetlepels lekkere mayo
 • 1 eetlepel rode wijnazijn
 • 1 theelepel scherpe mosterd
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 3 eetlepels goede olijfolie
 • zout en peper
 • 1 rode paprika, in blokjes
 • 1 komkommer, in blokjes
 • 3 kropjes little gem sla, buitenste blaadjes en hart verwijderd en in stukken gesneden
 • halve rode ui, geschild en in dunne ringen gesneden
 • 1 blik boterbonen, uitgelekt
 • circa 20 ontpitte, zwarte olijven (niet die geverfde, maar de echte, taggiasche ofzo), in ringetjes
 • 1 eetlepel kappertjes
 • paar takjes bladpeterselie, fijngesneden
 • 4 hardgekookte eieren, geschild en in parten
 • brood voor erbij

 

bereiding:

Pureer met een staafmixer kort de tonijn met de mayo en zet koud weg. Meng de azijn met de mosterd en knoflook, mix de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Meng paprika, komkommer, little gem sla, rode ui, boterbonen, olijven, kappertjes en peterselie met de dressing. Smeer de tonijnmayo uit over een bord, schep de salade erop en serveer met de eipartjes en brood.

%d bloggers liken dit: