Moeder aller feesttaarten

pavlova-768x512Intussen in de Transvaalbuurt barst het voorjaar uit z’n voegen. In de tuin van mijn buren groeien de eerste wilde aardbeitjes tussen het gras. Ik was er dit jaar alweer te laat bij om iets te maken van mijn moestuintje. Dat lijkt nu meer op een verlaten zandbak met hier en daar ondefinieerbaar groen erin – ik geloof dat het onkruid is.

Wilde aardbeien maken bij mij sowieso geen schijn van kans dankzij de obsessie van mijn vriend voor onze bescheiden grasmat. Die was na een grondige onderhoudsbeurt maandenlang afgezet met rood-wit keukentouw. Maar we mogen er weer op. Alleen op blote voeten en niet allemaal tegelijk, en eigenlijk überhaupt liever niet als hij het ziet.

Gelukkig is het zomerfruit nu op z’n best, dus ik heb al een stuk of wat bakjes aardbeien en frambozen gehaald bij de buurtsuper. Voor pavlova bijvoorbeeld. Pavlova (een taart gebaseerd op gezoet eiwit) is een echte evergreen aan de kerstdis, maar doet het in deze tijd minstens zo goed. Het is sowieso een taart die alle eigenschappen heeft die een taart moet hebben, want: veel calorieën, suiker en slagroom, zeer Instagrammable, en niet te vergeten die goede combi van bros deeg, zacht fruit en lobbige slagroom. In deze variant zit óók nog chocolade. En snijd je ’m aan, dan wordt het meteen een bende. Feestje compleet.

Nodig voor 1 taart:

  • 3 verse eieren
  • 150 gram fijne suiker + 3 eetlepels voor de slagroom
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 2 eetlepels cacao, gezeefd
  • 30 gram pure chocolade, fijngehakt
  • 250 ml slagroom
  • rood fruit
  • munt

Bereiding:

De basis van de taart is stijfgeklopt eiwit. Er zijn drie zaken die je stijfklopperij kunnen saboteren: afwasmiddel, eigeel en vet. Gebruik dus een droge, vetvrije kom (haal er met een keukenpapiertje een paar druppels citroensap doorheen). En gebruik eieren op kamertemperatuur, daar sla je makkelijker lucht in.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Scheid 3 eiwitten van de dooiers en doe de witten met de suiker en balsamico-azijn in een kom. Klop met een mixer tot er witte, glanzende pieken in komen. Dit duurt zeker een paar minuten. Voeg de cacao toe en klop nog heel even door. Spatel er dan in zo min mogelijk slagen de chocolade doorheen. Trek met een potlood en een groot bord een cirkel op een vel bakpapier en strijk de geklopte eiwitten uit binnen de cirkel. Bak de taart een uur in de oven. Laat afkoelen, draai de taart voorzichtig om en verwijder het bakpapier net zo voorzichtig. Klop de slagroom met 3 eetlepels suiker, smeer de room uit over de taart en gooi het fruit en een paar gescheurde muntblaadjes erop.

https://debrugkrant.nl/pavlova-moeder-aller-feesttaarten-recept/ 

%d bloggers liken dit: