watermeloensalade

Janneke-Kookt-meloen-ham-3-768x511Lange tijd snapte ik niet waar het enthousiasme over Nigella Lawson vandaan kwam. Ik vond haar recepten maar zozo, maar waarschijnlijk behoor ik gewoon tot de verkeerde sekse om het te begrijpen. Nigella Lawson, je weet wel: de royaal vormgegeven Engelse tv-kok en kookboekenschrijfster wiens deur en keuken altijd openstaan voor een binnenvallende vriendengroep. Die dame die aan het eind van elke aflevering zogenaamd ’s nachts in zijden badjas op zoek gaat naar restjes lekkers en dan in het helle licht van de koelkast een halve bak chocolademousse naar binnen lepelt – daarbij zwoel de camera in kijkend. Nu is wat mij betreft elk moment van de dag geschikt voor een strooptocht door de koelkast, met of zonder badjas, maar mijn blik daarbij laat zich het best omschrijven als ‘jachtig’. Gelukkig voor mij en iedereen is daar nooit een camera bij.

Toen ik jaren terug op een barbecuefeestje voor het eerst de watermeloensalade van Nigella proefde, was ik om. Wat een feest. Dit is zo’n gerecht dat de zomer bij de kladden pakt: zoet, verfrissend, blijmoedig en kleurrijk. Eigenlijk heeft een mens op zonnige dagen niet meer nodig dan Nigella’s watermeloensalade.

De afgelopen jaren maakte ik talloze afstammelingen van de salade. Ik ontdekte dat watermeloen zich uitstekend laat combineren met zoute en zure ingrediënten én met verse kruiden.

Hieronder deel ik mijn beste vondst. Het is een combi van twee zomerse evergreens: (water)meloen met ham en salade caprese. Watermeloen heeft de neiging flink te lekken en de rest van de ingrediënten te verdrinken – het zout in de ham onttrekt ook nog eens extra vocht uit de meloen – dus eet de salade meteen nadat je ’m hebt bereid.

voor 2 lunches of 4 voorafjes:

  • 1 eetlepel limoensap
  • 3 eetlepels goede olijfolie
  • een flinke draai versgemalen roze peperbolletjes (zwarte peper mag ook)
  • zeezout
  • 250 gram watermeloen zonder schil
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 125 gram buffelmozzarella
  • 50 gram parmaham of serranoham
  • 10 blaadjes basilicum
  • eventueel: Turks brood voor erbij

bereiding:
Klop een dressing van limoensap, olijfolie, (roze) peper en wat zeezout. Snijd de watermeloen in stukjes en de tomaatjes in tweeën en laat uitlekken in een vergiet. Scheur de mozzarella in stukken en de ham in reepjes. Snijd de basilicum in reepjes. Meng de watermeloen met de tomaatjes en schik ze op een mooi bord. Leg de mozzarella, hamreepjes en basilicum erover en besprenkel met de dressing. Lekker met een stuk Turks brood.

https://debrugkrant.nl/recept-watermeloensalade/

%d bloggers liken dit: